Configureer met Centaflex-A eenvoudig de perfecte koppeling

19 april 2024

De welbekende Centaflex-A elastische koppeling staat bekend om zijn sterkte en lange levensduur. En door de grote diversiteit aan uitvoeringen is de Centaflex-A inzetbaar op een zeer breed spectrum aan toepassingen.

Kies gemakkelijk de juiste uitvoering

Een van de grote voordelen van de robuuste Centaflex-A elastische koppeling is de grote diversiteit aan uitvoeringen waarin deze koppeling beschikbaar is. Uiteraard is het hierdoor wel van belang om exact te weten waar uw specifieke behoeften liggen indien u een nieuwe Centaflex-A koppeling in uw installatie wilt plaatsen.

Het juiste elastisch element kiezen

Het elastisch element is het onderscheidende onderdeel van de Centaflex-A.

Indien u behoefte heeft aan een nieuw elastisch element omdat deze bijvoorbeeld vervangen dient te worden, is het van belang de juiste bouwgrootte, hardheid en type O of S te weten.

Om u te supporten in het selecteren van het juiste elastisch element voor de Centaflex-A, hebben we een invulformulier gemaakt.

Gelieve dit in te vullen en te mailen naar Paul Vanderhoeven ?

Bouwwijze, uitvoering naaf en variant met stalen assen

Naast het invullen van specificaties voor het vervangen van het elastische element kunnen we ook assisteren bij het vinden van de juiste specificaties voor de bouwwijze, naaf en eventueel een variant met stalen assen.

De verschillende bouwwijzen

Er bestaan verschillende bouwwijzes.

Zoals u op onderstaande tekening kunt zien,  zijn de bouwwijze 1 en 2 uitbreidingen op bouwwijze 0 (nul).

  • Bouwwijze 0 (nul) is enkel het elastische element.
  • Bouwwijze 1 is het elastisch element plus de naaf.
  • Bouwwijze 2 is het elastisch element met naafflens en naaf.

Uitvoering naaf

De naaf in bouwwijze 1 en 2 kan op verschillende manieren worden aangeleverd. Dit kan met een normale of conische as met spiebaan, met een taperlock, met een spline in SAE of een andere norm. Hiervoor bestaat meestal een Centa-tekeningnummer dat de leveromvang exact omschrijft.

De naaf kan ook met het gepatenteerde CentaLock systeem uitgeleverd worden. Dit CentaLock systeem bestaat uit twee-parallel geboorde gaten die zorgen voor een betere spanningsverdeling. Zie onderstaand schema.

Varianten G en GZ met stalen assen

Centa heeft ook twee Centaflex-A koppelingen gecombineerd met flenzen en met stalen assen, vb voor triltafels, autobussen, industriële grasmachines, pompaandrijvingen, ventilatoren, transportbanden, parallel-lopende spindelsystemen en motoraandrijvingen. Deze bestaat in een G uitvoering en bij snelheden boven de 1500 rpm is er een speciale GZ uitvoering met extra steunlagers.

Marine uitvoeringen

De Centaflex-A wordt in kleinere schepen ook gebruikt in combinatie met een steunlager om trillingen van de schroef te absorberen. Zie hiervoor onze speciale marine-folder.

Technisch advies van onze specialist nodig?

Neem contact op met één van onze collega's

Leveranciers & Merken