Megadyne XMD: de tandriem voor voedselveilige productieprocessen

24 juni 2024

De welbekende tandriemen producent Megadyne brengt met de XMD een revolutionaire tandriem op de markt voor gebruik in de voedingsindustrie. De Megadyne XMD tandriem is gemaakt van materiaal dat detecteerbaar is door röntgen ( x-straling) detectoren en metaaldetectoren, waardoor risico op contaminatie van levensmiddelen geminimaliseerd kan worden.

De tandriem die contaminatie in de voedingsindustrie voorkomt

In de voedingsindustrie is het afbreken of slijtage van transportriemen een groot risico. Anders dan in andere industrieën levert een dergelijk voorval binnen de voedselindustrie verontreiniging van voedsel en daarmee een risico voor de voedselveiligheid op. Het is dan ook niet voor niets dat er binnen de voedselindustrie buitengewoon hoge normen worden aangehouden om de voedselveiligheid en de hygiëne van productie- en verpakkingslijnen te kunnen waarborgen. Om dergelijke risico’s te minimaliseren, heeft Megadyne nu de XMD tandriem op de markt gebracht.

De essentiële voordelen van Megadyne XMD

Werken met Megadyne XMD tandriemen biedt een aantal belangrijke voordelen voor voedselproducenten en hun klanten. Om te beginnen is de XMD een belangrijke stap naar het vergroten van de voedselveiligheid voor de consument, hetgeen wordt onderschreven doordat XMD volledig voldoet aan ISO 22000 en HACCP richtlijnen. In het verlengde hiervan helpt XMD de reputatie van uw merk beschermen doordat contaminatie voorkomen kan worden. Zo helpen producenten die de XMD tandriemen gebruiken de voedselindustrie door grootschalige terugroepacties te voorkomen.

Hoe werkt Megadyne XMD?

De XMD tandriemen bevatten een speciale PU (polyurethaan) compound die detecteerbaar is door röntgen- en metaaldetectoren. Zodoende zijn alle fragmenten van deze tandriemen die in contact komen met levensmiddelen (open eind, gelast en eindloos) en die met deze samenstelling zijn vervaardigd, detecteerbaar. Naast deze belangrijke kenmerken voor de voedselveiligheid heeft de XMD serie ook andere speciale hygiënische ontwerpkenmerken, zoals verzegelde randen en het gebruik van blauw als contrastkleur.

Bekijk hier de product-video.

Testsystemen voor extra zekerheid

Als onderdeel van de revolutionaire XMD serie voor gebruik in de voedselindustrie heeft Megadyne speciale testkaarten ontwikkeld waarin stukjes detecteerbare polyurethaan in verschillende groottes zitten.

Met deze testkaarten kan de effectieve werking van de detectiesystemen aangetoond worden en kan ook de minimaal detecteerbare grootte van fragmenten getest worden.

 

Gamma en kenmerken

Het Megadyne XMD gamma bestaat uit de Megalinear XMD en Megaflex XMD. De tandriemen zijn verkrijgbaar in alle standaard tandprofielen en lengtes die al in gebruik zijn voor Megalinear FC, Megalinear FCM en Megaflex FCM.

XMD kan naast het standaard vlakke oppervlak ook met diverse structuren geproduceerd worden zoals langse ribben, dwarse ribben, noppen, pinnen etc..

XMD kan ook met meenemers ( zie foto) geproduceerd worden en met geleidingen aan de tandzijde.

Meer weten over Megadyne XMD voor uw bedrijf?

Onze specialisten staan u graag te woord indien u opzoek bent naar specifieke conveyor oplossingen voor uw food gerelateerde vraagstukken. Neem vooral contact met ons op zodat wij onze kennis en inzichten met u kunnen delen.

Technisch advies van onze specialist nodig?

Neem contact op met één van onze collega's

Leveranciers & Merken

Download hier de XMD brochure.