View this site in : Frans Engels

Mecvel : de grijze productlijn voor Robotica

04-08-2021

Mecvel : de grijze productlijn voor Robotica

Caldic Techniek Belgium is uw verdeler van de spindels geproduceerd door MecVel.

Mecvel licht de grijze productlijn voor Robotica toe.

Robotica is een van de pijlers van de industrie 4.0 trend, vanwege het frequent gebruik ervan in verschillende toepassingen. MecVel heeft hiervoor reeds verschillende elektrische spindeltypes ontwikkeld.

Waarom worden "elektrische lineaire actuatoren" in de robotica gebruikt?

Eén van de hoofddoelen van industriële automatisering is om de processen "slimmer" te maken. Dus in termen van productie betekent dat het verhogen van de efficiëntie en productiviteit door verschillende technieken te gebruiken, die moeten communiceren en samenwerken op de meest effectieve manier.

De elektrische lineaire actuator in het bijzonder, is de perfecte oplossing voor die toepassingen die een positioneringsnauwkeurigheid vereisen met een relatief hoge belastbaarheid en snelheid (15000 N en 150 mm/s max.), en deze voorwaarden kunnen gemakkelijk worden gevonden in AGV's, oftewel Automatisch Geleide Voertuigen.

Elektrische lineaire actuators worden heel vaalk gebruikt in mobiele robots omwille van hun installatiegemak, hun eenvoudige bediening en hun betrouwbaarheid.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van elektrische spindels voor AGV's?

a. Ze maken gebruik van een elektrisch systeem. AGV's kunnen niet werken met hydraulische of pneumatische componenten. Dus perfect geschikt voor steriele omgevingen en dus duidelijk een groene technologie.

b. Ze kunnen tussenposities aan. Ze bieden een goede herhaalbaarheid van beweging en hebben een hogere precisie.

c. Ze kunnen gecombineerd worden met elk type motor, dankzij op maat gemaakte flenzen.

d. Zij zijn relatief compact wat hun totale afmetingen betreft. Zij hebben een goede verhouding tussen geleverde kracht en gebruikte ruimte.

e. Ze hebben geen speciaal onderhoud nodig.

AGV's in de logistiek

AGV's worden veel gebruikt in de logistiek, om het opslag- en pickingproces van goederen uit het magazijn te automatiseren en sneller te laten verlopen.

Mobiele robots maken bij voorbeeld gebruik van elektrische lineaire actuatoren voor de besturing en het heffen van het laadplatform.

Het voor dit project gekozen product is de MecVel ALI2 DC: dit model kan in kleine ruimten worden geplaatst en kan tegelijkertijd een hefvermogen van 2000/2500 N bij 20/30 mm/s leveren, terwijl de encoder aan boord een constante feedback geeft over de positie die door de slag wordt bereikt.

MecVel ALI2 en ALI2-DS (met dubbele schroef) DC elektrische lineaire actuators zorgen voor het opheffen van het AGV laadplatform, samen met de orientatie van de stuurwielen. 

Het gebruik van AGV's in de landbouw en de zootechniek zorgt voor minder afval en een optimalisatie van de middelen.

MecVel wordt gebruikt in de toevoer van voeding voor de dieren (vleesindustrie), maar elektrische lineaire actuators kunnen ook worden gebruikt in serres, wijngaarden en de landbouw in het algemeen.

MecVel maakt elektrische lineaire actuatoren voor de landbouw, in het bijzonder voor AGV's die worden gebruikt voor voedersystemen en de distributie van voedergewassen.

In dit geval sturen de elektrische lineaire actuators de AGV, maken ze het mogelijk het bovenste luik te openen voor het laden van het voer, regelen ze de pers die het voer samenperst en door de uitgangen duwt, regelen ze de omleider die het voer zijwaarts verplaatst, en houden ze de doorgang van de AGV proper.

MecVel ALI1-PF en ALI3-F zijn de meest geschikte modellen voor deze lineaire bewegingen: MecVel ALI1-PF monteert de DC-motor parallel aan de behuizing, om de totale afmetingen te verminderen, en het wordt gekozen wanneer de belasting niet zo relevant is, evenals de snelheid (2500 N bij 5,6 mm/s max.).

MecVel ALI3-F wordt geïnstalleerd wanneer een grotere kracht vereist is, aangezien deze tot 6000 N bij 12 mm/s kan leveren. In beide gevallen zorgen eindschakelaars aan boord van de elektrische lineaire actuator voor een nauwkeurige en betrouwbare slagregeling.

MecVel ALI3-F en ALI1-PF (versie met de motor parallel aan de duwstang) DC elektrische lineaire actuators maken ten minste 4 bewegingen mogelijk aan boord van AGV's die gebruikt worden in fokkerijen: besturing, openen van het bovenste luik, duwen en distributie van het voer

Elektrische lineaire actuators in industriële productie

Elektrische lineaire actuatoren zijn betrokken bij verschillende gebieden, naast de controle van AGV besturing en richting: MecVel heeft oplossingen ontwikkeld met betrekking tot de positionering van sensoren in doseersystemen voor de voedingsindustrie, in plaats van injectie/blaasapparaten voor de kunststofverwerking.

Cobots, of collaboratieve robots, worden langs grote assemblagelijnen geplaatst, met het doel montageprocessen te vergemakkelijken en te automatiseren.

Elektrische lineaire actuatoren kunnen worden gebruikt van gemotoriseerde armen tot AGV's, met de nadruk op industriële gebieden als de automobielindustrie, de drankenindustrie en de kunststofverwerking.

Op deze gebieden is de AM serie het meest geschikt, samen met de kleinste maten van de EC serie, zoals ontwikkeld om zich te oriënteren op servo actuatie: dit betekent snelle, repetitieve, precieze bewegingen, met middelzware belastingen (tot 15000 N).

Deze producten zijn uitwisselbaar met pneumatische cilinders, terwijl kogelomloopspillen en servomotoren de configuratie vervolledigen, wat hoge prestaties en een lange levensduur garandeert.

Van de verschillende toepassingen worden de AM- en EC-series met name gekozen voor de positionering van gemotoriseerde armen, sensoren, injectie-/blaassystemen in doseersystemen, kunststofverwerking of langs assemblagelijnen, mede dankzij het gebruik van servomotoren met hoog rendement.

In termen van AGV's die in de automobielindustrie worden gebruikt, kan de besturing van AGV's en hun richting worden uitgevoerd door een speciale versie van ALI2 DC met dubbele schroef, die tot 2000 N bij 10 mm/s kan leveren.

Dit toont de veelzijdigheid van MecVel, dat sinds 1987 elektrische lineaire actuatoren produceert, ondersteund door een belangrijke maatwerkdienst, die het mogelijk maakt elk product te configureren om te voldoen aan de technische eisen van de toepassing waarvoor het bestemd is, om precies de gewenste lineaire beweging te krijgen.

Download hier de brochure.


Klik hier voor de "technische brochure" van Mecvel

Contact immediately
Caldic Techniek Belgium NV
Tollaan 73
1932 Sint Stevens Woluwe
Belgium
+32 2 720 49 81
+32 2 720 81 01