View this site in : Frans Engels

De Carbon-assen van CENTA worden gebruikt bij baggerwerken..

13-02-2015

Wist u dat de Carbon-fibre aandrijfassen van CENTA ook gebruikt worden op een zandzuiger ?

De zandzuiger ‘Hetty’ van Zandzuigbedrijf J+H in Vroomshoop maakt nu reeds geruime tijd gebruik van een Carbon-as van Centa GMBH.

Op dit 23 meter lange, stationair werkend baggerwerktuig, wordt de baggerpomp middels een 8,7 meter lange carbonas aangedreven. De carbonas draait droog in een andere buis, waarbij het geheel zich deels onder de waterlijn bevindt. Door het toepassen van CENTA carbon fibre assen, worden de nadelen van conventioneel stalen as-systemen ondervangen.

In de baggerindustrie worden op de zogeheten ladder, veelal stalen assen toegepast. Deze stalen assen zijn op meerdere plaatsen op de ladder gelagerd, waardoor het geheel erg star is en de constructie trillingsgevoelig. Dergelijke asconstructies zijn zeer onderhoudsgevoelig, met name lagerschade is een veel voorkomend euvel.

Door het inzetten van een carbon-fibre as, in combinatie met aan beide zijden een elastische CENTA-koppeling, is een maximum aan flexibiliteit te creëren in radiale, axiale en angulaire richting, ondanks de torsiestijfheid van de as.

Algemeen geldt dat carbonassen zich onderscheiden door hun lage gewicht, waardoor grote overspanningen zonder tussenlageringen mogelijk zijn. Het gewichtsvoordeel ten opzichte van conventionele stalen assystemen is factor 10. Daarenboven heeft u het voordeel dat de door CENTA ontwikkelde carbonassen 3 keer stijver zijn dan de vergelijkbare stalen varianten.

CENTA-Carbon-assen zijn geschikt voor koppels tot 2200 kNm en leverbaar tot circa twaalf meter.

In combinatie met de toegepaste elastische CENTA-koppelingen, kan misalignment tussen motor en keerkoppeling worden opgevangen. Tot slot maken eenvoudige (de)montage, een lange levensduur en onderhouds- en corrosievrije eigenschappen, deze carbon assen tot een beter alternatief voor de momenteel veelvuldig toegepaste conventionele stalen as-systemen.

Het principe van een aandrijfas die in een buis onder water draait, is toegepast op de tweede zandzuiger van Zandzuigbedrijf J+H. Tussen de elektromotor en de keerkoppeling is een CENTAFLEX-E elastische koppeling gemonteerd om uitlijnverschillen op te vangen. Aan de andere zijde van de keerkoppeling is de CENTAFLEX-E elastische tussenas van carbon gemonteerd waardoor de pomp wordt aangedreven.

De carbonas drijft in een beschermingsbuis, die aan de voor- en achterzijde door middel van een balg is afgeloten, de verderop de ladder gemonteerde baggerpomp aan. Deze ladder scharniert naar beneden, waardoor de installatie op een diepte van zes met kan baggeren. De zuigdiepte is te vergroten door de zuigbuis van de pompzijde te verlengen. Middels een Jetting pomp wordt met 6 bar het zand losgeblazen waarna het mengsel van zand en water door de baggerpomp wordt opgezogen. Drijvende leidingen voorzien van elastische expansiestukken, leiden het mengsel naar een zeef, die de verontreiniging uit het mengsel scheidt. De zandzuiger kenmerkt zich onder andere door zijn modulaire bouwwijze; in slechts een halve dag is dit baggerwerktuig te demonteren en kan vervolgens via de weg getransporteerd worden.

De zandzuiger is ondertussen al een tijdje in gebruik, en is oa operationeel voor zandwinning voor een zandhandel in West-Duitsland. Via een 550 meter lange leidingloop, met aan het einde een hoogteverzet van 17 meter, wordt er gedurende 12 uur per dag, uit 16800 kubieke meter mengsel, 4800 kubieke meter zand verwerkt.

Contact immediately
Caldic Techniek Belgium NV
Tollaan 73
1932 Sint Stevens Woluwe
Belgium
+32 2 720 49 81
+32 2 720 81 01